Vuurwerk

Overlast door vuurwerk? Bel meteen de politie, adviseert wijkagent Tanja Serier.
Dat geeft de meeste kans dat de politie de dader kan aanspreken.

Wijkagent Tanja Serier.

Hoofdverhaal

Vuurwerk bezorgt in De Hunze/Van Starkenborgh niet alleen in de aanloop naar de jaarwisseling overlast. Klachten over het geknal zijn er in een groot deel van het jaar. Het is bijna doorlopend een bron van overlast en irritatie.

,,Niet alleen voor de wijkbewoners, maar ook voor de huisdieren is het heel vervelend. Die hebben er vaak echt veel last van”, zegt wijkagent Tanja Serier. Samen met collega Menno Wieringa heeft zij het noordoostelijke deel van de stad Groningen als werkgebied.

Steeds vroeger

,,Het geknal begint steeds vroeger”, zegt Tanja. ,,Het vuurwerk wordt ook steeds zwaarder en op de een of andere manier wordt het al maar gemakkelijker om aan te komen.”

Daarnaast heeft Tanja de indruk dat jongeren elkaar via de social media opjutten om stoer te doen. ,,Recent heb ik een huisbezoek gebracht bij een jongen die een stevige vuurwerkbom had overgoten met een brandbare stof en vervolgens had afgestoken. Hij was benieuwd wat het effect zou zijn. Hij mag blij zijn dat hij zijn ogen en oren nog heeft. Dat is zo riskant.  In zo’n geval breng je de ouders op de hoogte. Die wisten van niets.”

Verlichting

De meeste klachten komen over jongeren die zich ophouden op de Hunzebrink en op de speelplaats aan het einde van de Baselstraat, nabij de Hunzeborgh. ,,Momenteel zijn er vooral veel klachten over die laatste locatie. De wijkbewoners zouden eigenlijk in overleg moeten gaan met de gemeente of op die plaatsen verlichting mogelijk is. Dat zou helpen.”

De politie is er veel aan gelegen het vuurwerk zo veel mogelijk in te dammen. Daarbij  heeft ze wel de helpende hand nodig van de buurtbewoners. Tanja: ,,Bel de politie zodra je knallen hoort, of dat het nu overdag of ‘s nachts gebeurt. Dan is er een kans dat we degene die het afsteekt kan worden aangesproken en dat we zo nodig met de ouders in gesprek kunnen. Als de overlast een dag later wordt gemeld, lukt dat niet meer.”

Goed opletten

Als wijkbewoners vermoeden dat iemand illegaal vuurwerk bezit, de buurman bijvoorbeeld, hoort de politie dat ook graag. ,,Als je bang bent daardoor in de problemen te komen, bel dan Meld Misdaad Anoniem. Die melding komt dan ook bij ons terecht.” Bij terugkerende problemen kan het Meldpunt Overlast van de gemeente worden benaderd.

Het zou volgens Tanja helpen als ouders goed opletten of hun kinderen actief zijn met vuurwerk. ,,Als je een vermoeden hebt, kijk dan eens onder hun bed of in hun kast. Je kunt het ook vaak ruiken aan hun handen of kleding. Als je iets vermoedt, ga dan met ze in gesprek.”

Klodders ketchup

Het geknal komt niet alleen van jeugd uit de wijk, zegt Tanja. Zo is er momenteel een groep jongeren die onder meer op fat bikes door de stad zwerven en overlast bezorgen. ,,Ze steken vuurwerk af, maar gooien bijvoorbeeld ook klodders ketchup op mensen. Ze komen ook wel in De Hunze.”

Als er sprake is van groepen jongeren die overlast bezorgen, werkt de politie samen met boa’s, jongerenwerkers en soms ook scholen om hun identiteit te achterhalen. Zo werd vorig jaar nog een einde gemaakt aan overlast door een groep. ,,We hebben op het bureau gesprekken gehad met de jongeren en hun ouders, en ze vervolgens overgedragen aan de jongerenwerkers. Het lijkt erop dat het nu weer rustig is rond die groep.”

Zo kun je overlast melden:

  • Politie 0900-8844
  • Meld Misdaad Anoniem 0800-7000, kan ook online
  • Meldpunt Overlast via gemeente.groningen.nl
  • De wijkagenten kan een e-mailbericht worden gestuurd via politie.nl via menu ‘Mijn buurt’.

John Geijp.